Goedendag, ik ben Ruth Gever eigenaar van www.u-subjects.nl.

Ik zit al jaren in het journalisten vak. Het worden van  journalist  is niet zomaar. Tegenwoordig heb je een aparte opleiding journalistiek die je van begin af aan leert hoe het moet en wat je moet doen. vroeger was het niet zo. Toen werd je on te job getraind om als journalist te fungeren.

Kom  je binnen bij een radio of televisie station en de directie heeft door dat je een grote mate van nieuwsgierigheid hebt, dan zal men je zeer waarschijnlijk interesseren om voor de nieuwsdienst van het  medium het veld op te gaan om interviews op te nemen van verschillende evenementen. Ook krijg je de kans om als veld journalist met belangrijke mensen in top functies te spreken.

Ten eerste wordt je geleerd welke vragen je  moet stellen. Ook behoor je van te voren te weten waarover de verschillende topics gaan zodat je precies weet welke vragen je moet stellen. Het belangrijkste is dat je de onderwerpen die je doet altijd op de voet blijft volgen vooral als ze een vervolg traject zullen hebben.  Op deze manier kan je de luisteraars altijd op de hoogte houden van je updates.

Van interview tot uitzending

Voordat je een nieuws item hoort op de radio of de televisie gaat er heel wat aan vooraf.  Ten eerste moet je weten welk item op dat moment de samenleving bezig houdt. Je moet ernaar toe gaan en de verschillende mensen voor en tegen interviewen. Men noemt dat ,, hoor en wederhoor’’. Op deze manier heb je beide partijen gehoord die met de zaak te maken hebben en heb je een compleet item

Monteren

Wanneer je binnen komt op kantoor behoor je dan het item uit te werken. Een tekst maken over het onderwerp en daarna de betreffende geïnterviewde personen laten horen.  Daarna ook nog een slot tekst  maken om het geheel goed af te ronden.  Op mijn website vindt je genoeg artikelen die jou kunnen interesseren om een goede journalist te worden of tenminste  meer waardering voor het vak te hebben.